مادربورد چیست ؟
فهرست مطالب
در این مطلب گروه فنی رایانه کمک قصد دارد تا شما را به صورت کامل و با تمامی جزییات نسبت به ماد بورد و قطعات آن و همچنین وظایف آن آشنا کند.
مادر بورد (Motherboard) با نام دیگر بورد اصلی (Mainboard) نام قطعه ای الکتریکی است که معمولا در همه ی گجت ها از جمله کیس های رایانه ها_ لب تاپ ها _گوشی های هوشمند_ساعت های هوشمند و .. وجود دارد.
وظیفه ی مادربورد اتصال سایر قطعات سخت افزاری به یکدیگر و تامین نیروی برق مورد نیاز آن است.
اگر شما کیس خود را باز کنید با قطعه ای مواجه میشوید که از باقی بزرگتر است و پردازنده (CPU)هارددیسک (HDD) کارت گرافیک (GPU) وسایر کامپوننت های شما را به یکدیگر متصل ساخته است و نیروی برق مورد نیاز این قطعات را نیز از محل منبع تغذیه(PSU) فراهم میکند.این همان قطعه ی بورد اصلی شماست که از مهم ترین و حیاتی ترین قطعات برای ادامه ی فعالیت یک گجت محسوب میشود.
به زبان ساده تر مادربورد مانند قطعه مادر عمل میکند به این صورت که تمامی قطعات اصلی به روی آن نصب میشوند وبا استفاده از مسیرهای الکترونیکی ریز به یکدیگر وصل میشوند و با هم همکاری میکنند.
اجزای مهم مادربورد
مادر بورد دارای قطعات بسیاری است که هرکدام در جای خود بسیار حیاتی و کاربردی است اما ما در این جا به چند نمونه از مهم ترین آنها اشاره خواهیم نمود.
باس(BUS)
باس مسیرهای ارتباطی به روی مادربورد است که قطعات را به یکدیگر متصل میکند و از این مسیرها داده ها عبور میکنند و تبادل اطلاعات سایر قطعات را با یکدیگر میسر میکنند.
نکته قابل توجه این است که هرچه این باس ها عریض تر و با کیفیت تر ساخته شده باشند طبیعتا سرعت انتقال داده ها نیز بالاتر میرود. البته گاها به علت محدودیت سایر قطعات سخت افزاری این سرعت فارق از کیفیت باس ها باعث کاهش سرعت میگردد. به طور مثال شما بر روی مادر برد یه رم با باس پایین نصب کنید این قدرت انتقال اطلاعات بر مبنای باس رم شما تعیین میشود.
FSB یا Front Side Bus که به معنای باس گذرگاه به سمت جلو است یک مسیر دربورد است که پردازنده (CPU) را به پل شمالی (Northbridge) وصل میکند.
FSB فقط از طریق یک باس انجام میشود و نقش مهمی در سرعت و البته قیمت مادر برد داراست.
پل شمالی (Northbridge) و پل جنوبی (Southbridge) چیست؟
این نام ها مربوط به دو قطعه ی مهم در بورد است که برای کنترل ارتباط بین اجزای مختلف سیستم هستند.
پل شمالی قطعه ای ایست که کنترلر حافظه (RAM) در آن وجود دارد.در واقع نقش آن کنترل ترافیک در رساندن داده ها از پردازنده به سایر قطعات مثل کارت حافظه و کارت گرافیک و برعکس میباشد.
علاوه بر آن همین قطعات را نیز به یکدیگر متصل میکند.پل شمالی با FSB به پرسسور اصلی متصل میگردد.
بد نیست بدانید در مادربورد های پیشرفته و مدرن چیزی به نام FSB دیده نمیشود چون برای افزایش سرعت و عملکرد قطعات در طراحی های جدید بجای پل های شمالی کنترلر حافظه و دیگر کنترلر ها را در طراحی خود قطعه قرار میدهند و پردازنده ها به صورت مستقیم به حافظه دسترسی پیدا میکنند.
پل جنوبی به صورت مستقیم به پل شمالی متصل است و نسبت به آن مسولیت های ضعیف تری را انجام میدهد.
در پل جنوبی کنترلرهای مختلفی برای ورودی و خروجی در نظرگرفته شده است.و از اصلی ترین وظایف آن میتوان به مرتبط کردن پل شمالی با ورود و خروج هایی از درگاه پردازنده ها و هارددیسک و سیستم پایه ای خروجی و ورودی یا بایوس و همینطور کارت های PCI کنترلرهای صدا و… است.
سوکت پردازنده (CPU Socket)
هرمدل از مادربرد ها تنها با پردازنده ها یی قادر به همکاری و فعالیت است که از همان نسل و در همان حد پیشرفته و مدرن باشد به عبارت ساده تر هر پردازنده ای به هر مادربوردی نمیخورد و این سخن کاملا به جاییست.
یعنی سازگاری تکنولوژی مادربرد و سی پی یو یا همان پردازنده امری بسیار مهم و کلیدی است.
از اولین مواردی که برای سازگاز بودن بورد و پردازنده مورد اهمیت است نوع سوکت پردازنده است.
در اینجا منظور ما از سوکت طرز قرار گرفتن پین ها به روی مادر بورد در محل قرار گرفتن پردازنده است.
بایوس (BIOS)
بایوس یک سفت افزار (Firmware) است. سفت افزار به برنامه های سطح پایینی اطلاق میگردد که معمولا غیرقابل تغییرند و در چیپ های الکتریکی ذخیره شده اند و کنترل آن دستگاه را برعهده میگیرند.
بایوس ها در داخل یک تراشه و به روی همه ی مادربرد ها در سیستم های شخصی سازگار با IBM قرار میگیرد.
سفت افزار BIOS فقط خواندنیست به همین علت آن را معمولا با عنوان ROM BIOS مینامند.
زمانی که شما کامپیوتر را روشن میکند فعالیت بایوس سریعا آغاز میشود. ابتدا تمام ورودی خروجی ها را شناسایی و تسا میکند و بعد از آن به سراغ راه اندازی سیستم عامل میرود واین کار را با تشخیص رکورد راه انداز اصلی رو حافظه تنظیم شده انجام میدهد.
البته همین بایوس که حافظه ای فقط خواندنیست در شرایطی قابل به تغییر نیز هستند. مانند به روزرسانی ها.
امیدواریم با این مطلب توانسته باشیم مفهموم مادربرد چیست را برای کاربران خود روشن کنیم، و به خوبی آنها را با مهم ترین قطعه ی داخل کیس کامپیوتر آشنا کرده باشیم.
کارشناسان رایانه کمک میتواند شما را در حل مشکلات کامپیوتری و تلفن همراه یاری کنند
چقدر این مطلب مفید بود ؟
یک ستاره پنج ستاره
میانگین رتبه 0 / 5. تعداد امتیازات 0
تا کنون امتیازی ثبت نشده است . (اولین نفر باشید)