آموزش تعمیر پاور – قسمت اول
فهرست مطالب
تعمیر پاور شاید یکی از مطالبی باشد که بسیاری از کاربرانی که با مشکلات برق دار بودن بدنه کیس و یا خاموش شدن یهو کامپیوتر رو به رو میشوند به دنبال آن هستند اما باید به این نکته توجه کرد که قطعا روش تعمیر و عیب یابی پاور به این راحتی ها نیست که با مطالعه یک مطلب بتوان به خوبی یک پاور را تعمیر کرد ، اما گروه فنی شرکت خدمات کامپیوتری رایانه کمک به منظور افزایش آگاهی عموم در تعمیر قطعات کامپیوتری قصد دارد با ارائه این مطلب روش های تست و امتحان قطعات مختلف پاور ، پیدا کردن عیب های پاور را در اختیار شما کاربران عزیز بگذارد.
به طور کلی پاور به دو بخش تقسیم میشود :
- بخش سرد: مرتبط به خروجی پاور است که با ولتاژ های 12، 5، 3.3 و .. کار میکند.
- بخش گرم: بخش گرم بخشی است که با برق ورودی 220 ولت کار میکند.
بخش سرد از قطعاتی مانند دیود ، ترانس، ماسفت و خازن تشکیل شده است. ولتاژ های خروجی پاور براساس رنگ آن ها باید ولتاژ های زیر را داشته باشند.
مشکی | GND |
نارنجی | +3.3v |
قرمز | +5v |
زرد | +5v |
آبی | -12v |
سفید | -5v |
سبز | PS-GOOD |
خاکستری | P-GOOD |
بنفش | +5VS |
به خازن های ورودی و خروجی وقتی که پاور را باز کردید نگاه کنید. اگر سر خازن باد کرده باشد ، سطح خازن های الکترولیتی باید مسطح باشد وگرنه خازن سوخته است و باید تعویض شود البته در بعضی از موارد خازن میسوزد ولی در ظاهر تغییر نمیکند.
گاهی پاور روشن میشود اما زمانی که به مادربرد متصل میشود با بار زیاد خاموش میشود در این زمان تصور میرود که به احتمال خیلی زیاد مربوط به خازن پاور است که در بخش انتهایی مدار متصل است ، در واقع کنار سیم های خروجی ، این خازن ه اگر هم در ظاهر سالم به نظر میرسید باز هم بهتر است که عوضشان کنید زیرا ممکن است ظرفیتشان کم شده باشد.
البته باید به قطعه های دیگر پاور کامپیوتر خود نیز توجه کنیم که جایی سیاهی یا سوختگی وجود نداشته باشد.
حال اگر مشکلی در ظاهر مشاهده نمیکنید میبایستی باید با دقت بیشتری عیب یابی کنید. ابتدا باید پاور استارت بخورد ، برای اینکار سیم های سبز و مشکی را با یه تکه سیم به هم وصل کنید.
یکی ازمواردی که ممکن است با آن رو به رو شویم خاموش شدن خودکار لپتاپ است که میتواند دلایل متفاوتی داشته باشد با هم در مقاله مشکل خاموش شدن خودکار لپ تاپ و کامپیوتر در ویندوز 10 در این مورد یاد خواهیم گرفت
تازمانی که این دوسیم به هم وصل هستند باید پاور روشن بماند ولی اگر اینطور نبود یا فقط یک لحظه استارت خورد به احتمال خیلی زیاد در مدار اتصالی وجود دارد ، اگر که پاور کلا استارت نخورد باید به فیوز دقت کنید. فیوز کنار سیم ورودی 220 ولت است ، مولتی متر را بر روی رنج تست دیود یا همان بارز قرار دهید و بعد دو سر پراب را روی دو سر دیود بگذارید با این کار باید صدای بوق بشنوید اگر این صدا را نشنیدید ینی فیوز سوخته است و باید تعویض شود یا اینکه از یک رشته باریک سیم به جای فیوز استفاده کنیم .
حتما دقت داشته باشید که زمانی که فیوز را تعویض کردید به هیچ وجه دیگر پاور را تست نکنید زیرا امکان انفجار پاور کامپیوتر وجود دارد. اگر فیوز نسوخته بود یا تعویضش کردید حالا نوبت آن است که دیود ها را امتحان کنید که در بخش گرم یا همان ابتدایی پاور قرار دارد و تعداد آنها 4 عدد است که کنار هم روی برد قرار گرفته اند.
شما باید با استفاده از هویه یکی از پایه های دیود ها را از برد جدا کنید ، اینکه کدام پایه دیود پاور کامپیوتر را جدا کنید فرقی ندارد مهم این است که فقط یکی از پاهایه هایشان جدا شود، حال مولتی متر را بر روی رنج تست دیود قرار میدهیم پس از آن کافیه پراب مشکی را روی پایه منفی دیود که با رنگ طوسی مشخص شده است قرار دهید حال پراب قرمز را روی پایه مثبت بگذارید حال یک عدد بر روی صفحه نمایش داده میشود
که معمولا باید بین 400 تا 600 نمایش داده میشود بعد از اینکار نیاز داریم جای پراب ها را عوض کنیم یعنی رنگ قرمز بر روی پایه منفی و رنگ مشکی بر روی پایه مثبت در این صورت دیگر نباید عددی نشاه داده شود ، اگر عدد نمایش داده نشود نتیجه میگیریم دیود سالم است ولی اگر عدد نشان داد یعنی دیود سوخته است و نیاز داریم این دیود را تعویض کنیم حال این کار را برای دیگر دیود ها هم انجام دهید تا مطمعن شوید همه دیود ها سالم هستند یا نه .
آموزش تعمیر پاور کامپیوتر و تست ماسفت های هیت سینک اولی
قطعه دیگری که باید تست شود ، ماسفت های هیت سینک اولی هستند .
برای تست ماسفت ها پاور کامپیوتر باید آنها را مدار خارجکنید ، برای اینکار بهتر است از قلع کش استفاده کنید. همه پایه های ماسفت ها و هیت سینگ را آزاد کنید و همه را یکجا و باهم از مدار خارج کنید، پیچ همه ماسفت ها را باز کنید و همه را از مدار خارج کنید.
تست این قطعه کمی طولانی تر از قطعه های قبلی است ، یکی از روش های ابتدایی و کلی برای تست ماسفت ها این است که پراب مشکی را بر روی پایه وسطی بگذارید و بعد پراب قرمز را یک بار به پایه سمت چپ و بار دیگر به پایه سمت راست بزنید. در این حالت به یکی از آن ها اجازه دهید که بر روی صفحه مانیتور عدد نشان دهد و به دیگری اجازه نشان دادن عدد بر روی صفحه مانیتور را ندهید، در غیر این صورت ماسفت سوخته است و باید عوض شود ، حتی پایه های چپ و راست هم نباید به هم دیگر اجازه دهند. قبل از تست بهتر است گه با یک تکه سیم سه پایه را به یک دیگر متصل کنید تا برا آن تخلیه شود.
به احتمال زیاد دیگر مشکلی در اتصالی برطرف شده است پس دوباره پاور را روشن کنید تا مطمئن شوید.
توجه کنید که با هر بار وصل کردن پاور به برق خارن های صافی ورودی شارژ میشوند مراقب باشد دستتان به پایه های حازن نخورد.
زمانی که پاور خراب است بهترین کار این است که قسمتی که میخواهید عیب یابی کنیم را محدود کرده تا هم راحت تر و هم با دقت بیشتر بتوانید عیب را انجام دهید. یکی ساده ترین راه ها برای اینکار ولتاژ گیری سیم بنفش است ، زمانی که پاور را به برق وصل میکنید دیگر لازم نیست که حتما پاور را روشن کنید همین که برق وارد مدار شده است کافی است ، حالا باید وقتی پراب قرمز را به سیم بنفش و پراب مکشکی را به یکی یکی از سیم های مشکی پاور وصل کنید باید ولتاژ 5 ولت را داشته باشیذد. اگر که این ولتاژ وجود داشت به احتمال زیاد مشکل از بخش دوم یا ولتاژ پااین پاور است اما اگر ولتاژی وجود نداشت مشکل از بخش اول یا همان ولتاژ بالای مدار است.
اگر که فرض کنیم مشکل از بخش دوم است در این صورت باید خازن ها را چک کنیم که باد نکرده باشند یا نشکسته باشند، بعد سراغ دیود ها بروید که به هیت سینک وصل شده اند.
وظیفه این سه دیود تبدیل ولتاژ AC خروجی ترانس ها به ولتاژ DC است که برای تست آن ها باید از مدارد خارجشان کنید. برای این کار با یک قلع کش پایه ها ی دیود و حتی هیت سینک را خارج کنید و بعد دیود ها تک تک امتحان کنید. مدار داخلی هر دیود بر روی آن رسم شده است که دو یا چند تا دیود به هم وصل شده اند ، پس خیلی ساده مانند تست دیود ها تک تک پایه ها را با مولتی متر دیجیتال و رنج تست ویود امتحان کنید.
به خارن های خروجی هم دقت کنید از بخش بالایی یا زیرین نترکیده باشند یا نشت نکرده باشند . اگر پاور روشن میشود ولی مادربرد تصویر ندارد به احتمال خیلی زیاد همین خارن ها ی بخش انتهایی پاور که کنار سیم های خروجی هستند سوخته اند. اگر که پاور باز میشود کار هم میکند ولی زیر بار زیاد مشکل پیدا میکند باز هم مشکل میتواند از این خارن ها باشد که با وجود سالم بودن ممکن است ظرفیتشان کم شده باشد ، بهترین کار تعویض کردن آن هاست.
ادامه مطلب را در قسمت دوم آن مطالعه کنید.
جهت رفع مشکلات رایانه و حل مشکلات تلفن همراه خود کافیست با کارشناسان مجرب رایانه کمک تماس گرفته و به صورت شبانه روزی از خدمات غیر حضوری رایانه کمک بهره مند شوید.
شماره های تماس از سراسر کشور:
9099071540 (تلفن ثابت)
021-7129 ( تلفن ثابت و همراه)
چقدر این مطلب مفید بود ؟
یک ستاره پنج ستاره
میانگین رتبه 3.3 / 5. تعداد امتیازات 3
تا کنون امتیازی ثبت نشده است . (اولین نفر باشید)