معرفی قطعات کامپیوتر
فهرست مطالب
معرفی قطعات کامپیوتر
کامپیوتر دیگر یکی از ملزومات و وسایل ضروری برای زندگی امروزیست و در تمام مشاغل و کارهای روزمره نیاز به بهره گیری از ان احساس میشود.
گروه فنی رایانه کمک در این مطلب قصد دارد تا درباره ی قطعات آن اطلاعات کاملی را به شما بیاموزد:
درون کامپیوتر همیشه با چندین قطعه ی سخت افزاری ثابت رو به رو هستیم که از مهمترین آنها میتوان به :پردازنده(CPU)-کارت حافظه(RAM)-GPU-پاور(PSU) و ذخیره ساز ها یا همان هارددیسک ها و … نام برد.
ویژگی و مشخصات فنی قطعات نام برده هر ساله در حال تغییر و بهتر و پر سرعت شدن است اما کاربردشان هیچگاه تغییر نمیکند.
1)کیس(CASE)
کیس ها اسکلت اصلی یک کامپیوتر هستند که سایر قطعات را در خود جای میدهند و به صورت منظم نگهداری میکنند اما وظایف دیگری مانند جلوگیری از ورود گرد و خاک-ایجاد عایق صوتی برقی و همینطور گردش هوای دورن فضای داخلی را نیز به عهده دارند.
کیس ها هم دارای مدل های متفاوت با کیفیت های متفاوت است و هر کیسی هم برای راه اندازی سیستم مناسب نیست.
ساختار کیس
ساختار کیس و نحوه ی چیدمان قطعات در آن بسیار مهم است و با اینکه در اکثر کیس ها دارای یک نقشه و طرح می باشد اما در کیس های گیمینگ این مسله برای استفاده بهینه تر و مناسب تر و همچنین گردش بهتر هوا در داخل فضای آن کمی متفاوت است.
مثالا منبع تغذیه یا همان پاور در زیر مادربورد قرار گرفته و محفظه ی اضافه ی هارد دیسک ودرایو های نوری حذف شده تا امر هوا رسانی را بیشتر از سابق افزایش دهد.
در کیس های مدل جدید نیز محفظه ی درایو نوری کاملا حذف شده است.
نکته: اگر قصد خرید و یا اسمبل کردن کیس را دارید، میتوانید با شماره گیری 9099071540 از کارشناسان رایانه کمک نسبت به خرید قطعات سخت افزای مختلف مشاوره تلفنی و اینترنتی دریافت کنید تا بهترین قطعه را برای دستگاه خود خریداری کنید.
گردش هوا
بیشتر بیاموزید !!! آموزش تعویض و نصب پاور ( منبع تغذیه )
گردش هوا بسیار مهم و ضروری است زیرا اگر دمای قطعات داخل کیس بالا رود باعث میشود که ضریب تخریب و فرسودگی آنها به شدت بالاتر رود.
بسیاری از کیس ها دارای دو فن خنک کننده هستند. اصولا برای کیس های حرفه ای و سیستم های قوی فن 120میلیمتری و فن میلیمتری 140 گزینه مهم و مناسبی است اما برای سیستم های معمولی تر میتوان از فن های 80 میلیمتری استفاده نمود.
فن ها اصولا به سه روش کار میکنند و سعی در خنک کردن سیستم دارند:
فشار منفی:زمانی که توان خروجی از توان داخلی بیشتر باشد گرادیان فشار منفی به وجود میاید و هوای گرم را به راحتی از کیس به بیرون میکشد.
فشار یکسان:زمانی که توان خروجی و توان ورودی با هم یکسان باشند یک تونل باد درون کیس ایجاد میشود و هوای گرم را با خود به بیرون هدایت میکند.
فشار مثبت:این حالت زمانی رخ میدهد که توان داخلی از توان خروجی بیشتر است در این حالت گرادیان توان مثبت هوای گرم داخل کیس را با فشار زیاد از کیس به بیرون هدایت میکند.
شما هرچقدر میزان تهداد فن هارا افزایش دهید طبیعتا میتوانید کیس خود را بیشتر خنک کنید.ولی با این حال با مشکلی که اصطلاخا به آن نویز میگویند روبه رو میشوید بدین معنا که صدای بلند فن ها که سعی در خنک نمودن سیستم دارند باعث اذیت شما میشود.
اما برای رفع نویز هم چند روش وجود دارد.
ارتقا: فن های ارزان قیمت معمولا نویز بیشتری دارند شما باید از فن های بلبرینگی استفاده کنید که عمر بیشتر و قدرتمند تر هستند ولی خوب گران تر نیز هستند.
کیس بزرگتر:استفاده از کیس بزرگتر که دارای فن بزرگتر است میتواند تا میزان زیادی مشکل نویز شما را بر طرف نماید.
عایق سازی نیز یکی از موثر ترین موارد رفع نویز است که در بند بندی به طور کامل به آن میپردازیم
عایق نویز:
در کامپیوتر به غیر از فن هایی که خودمان قرار میدهیم چند فن دیگر نیز به صورت مستقل وجود دارند و کار میکنند که میتوان فن سی پی یو و فن کارت گرافیک و فن پاور را نام برد.
پس بهترین راه برای جلوگیری از پخش نویز عایق نویز است بدین صورت که آن دسته از قطعات مرتعش را با سیلیکون و یا لاستیک عایق بندی میکنید تا با کاهش نویز مواجه شوند و همچنین با تعبیه عایق بین فن و کیس مانع از انتقال نویز حاطل از ارتعاشات فن به بیرون فضای کیس میتوان شد.
از جمله شما با درزبندی کیس یا کاهش سرعت فن خود نیز میتوانید بازهم این صدای ناخوشایند را کمتر از قبل کنید.
البته بعضی از کیس ها خود دارای قسمتی فوم مانند در بدنه هستند که علاوه بر کاهش نویز میزان ورود گرد و غبار را کاهش میدهند و خود به صورت عایق گرما برای کیس کار میکنند.
کیس مناسب خریداری:
ابعاد و فرم:
کیس ها بر اساس آن مدل مادربوردی که روی آن نصب میشود دارای ابعاد مختبف میشوند که در کل به سه دسته ی پایین تقسیم میشوند:
1)مینی ITX که حداکثر اندازه مادربورد170در170 میلیمتر است.
2)میکرو ATX که حداکثر اندازه مادربورد در آن 244 در 244 میلیمتر است.
3)ATX که حداکثر اندازه مادربورد 305 در 244 میلیمتر است.
علاوه براندازه و فرم های گفته شده ظاهر کیس ها هم برای انتخابشان بی تاثیر نیستند که انها نیز به چند دسته مختلف تقسیم میشوند:
SFF: به مجموعه یکیس های کوچک اطلاق میگردد.
دسکتاپ:این نوع کیس ها به صورت خوابیده هستند و گاهی مانیتور ها به روی این کیس ها قرار میگیرند.
مینی مید فول تاورز:کیس های ایستاده هستند که براساس اندازه ی مادربورد دارای ارتفاعات متفاوت از یکدیگرند.ارتفاع فول تاور تا 56 سانتیمتر و ارتفاع میدتاور تا 46 سانتیمتر متغییر است.
البته گزینه ی میدی تاور دارای اندازه ای مابین مید تاور و فول تاور است که بهترین گزینه برای کامپیوتر های خانگی هستند و همین امر آن ها را به پرفروش ترین مدل ان در این مبدل کرده است.
میدی تاور ها مناسب برای مادربورد های ATX و میکرو ATXهستند و بین 3 تا 5 هارددیسک و 2تا3 هارددرایو را در خود جای میدهند.کیس های میدی تاور گزینه ی مناسبی نیز برای سیستم های پرقدرت هستند علت آن هم سطح جای دهی قطعات ذکر شده در آن میباشد.
با این حال کیس های فول تاور نیز به علت فاصله ای که بین قطعات درون خود ایجاد میکند گردش هوارا در خود بسیار مناسب تر کرده و با اینکه ضرورتی برای استفاده از آن با وجود میدی تاور دیده نمیشود همچنان جز گزینه های مناسب کیس های خانگی است.
شکاف های توسعه:
اندازه کیس رابطه مستقیم با شکاف توسعه برای قرار گرفتن قطعات در کیس را مشخص میکند.که معمولا به اندازه های 2.5 و 3.5 و 5.25 اینچی تقسیم میشود.
شکاف های 5.25 اینچی که بالاترین مقدار هستند معمولا برای استفاده درایو های نوری و همچنین کنترلر فن و پنل های LCD ومنبع تغذیه های کوچک جانبی است.
البته در کیس های جدید که درایو های نوری حذف شده اند از این شکاف ها برای قطعات پرکاربردتر مانند هارد های 3.5 اینچی و درایوهای 2.5 از ان استفاده میشود.
شکاف های 3.5 اینچی که معمولا در زیرشکاف درایوهای نوری قرار میگیرند بیشتر از دو جایگاه دارند.
شکاف های 2.5 اینچی با تبدیل ها بدست می آیند اما در کیس های جدید بیش از یک شکاف 2.5 اینچی تعبیه میگردد.
جنس کیس:
جنس کیس برای خریداری کردن آن نیز جزو موارد مهم است البته قیمت بالای یک کیس به معنی کیفیت بهتر آن نیست و شما با انتخاب یک کیس با قیمت متوسط نیز میتوانید از سیستم قدرمتند خود بهره بکشید.
جنس کیس ها معمولا تشکیل شده از ورقه های نازک فولاد زد زنگ و پلاستیک های ارزان قیمت است ورقه های فولاد گالوانیزه نیز از دیگر جنس های کیس های مختلف هستند که این مدل عایق خوبی برای انتقال حرارت سیستم نیز هست.
در کیس های به اصطلاح حرفه ای جنس تشکیل دهنده ی بدنه کیس را مواردی همچون ورقه آلمینیوم.فولاد زد زنگ و فلزات برس خورده و همچنین کاربید تیتانیوم است. که این موارد نسبت به موارد گفته شده در کیس های گفته شده بسیار منحصر به فرد نیست بنا بر همین موضوع است که گفته میشود کیس های بسیار گران قیمت خریدن نیز با کیس های باقیمت متفاوت خریدن ویژگی منحصر به فردی را به شما هدیه نخواهد داد.
از برندهای معتبر ساخت و تولید کیس میتوان گرین-کولرمستر-ریدمکس-دیپ کول و تسکو را معرفی و پیشنهاد کرد.
مادربورد:
مادربوردها وظیفه ی مرتبط کردن قطعات مهم داخل کیس را با یکدیگر بر عهده دارند و به دو دسته ی کلی تقسیم میشوند. مادربورد های شازگار با پردازنده ی AMD و مادر بورد های شازگار با پردازنده های اینتل که آنها را پشتیبانی میکنند.این دو دسته از نظر عملکرد و کارایی فرق چندانی با یکدیگر ندارند و فقط سوکت های پردازنده ی آنها با هم متفاوت است.
همانطور که قبلا توضیح داده شد مادربورد ها دارای انواع مختلف با ابعاد متفاوت است که در گایین بیشتر توضیح خواهیم داد.
مدل ATX
بزرگترین نوع مادربورد است و طبیعتا از پتانسیل ارتقا بیشتری برخوردارست.دارای 5 شکاف توسعه-4شکاف حافظه و تعداد فراوانی پورت SATA میباشد.
همانطور که در قبلا نیز در این رابطه توضیح داده شد به علت بزرگ بودن این نوع مادربورد فاصله ی قطعات از هم بیشتر خواهد بود در نتیجه گردش هوا بهتر و راحت تر در آن صورت خواهد گرفت که این خود نیز از مزایای دیگر این مدل مادربورد ها میتواند باشد.
مدل میکروATX
این نوع مادربورد مناسب برای گیمیر هاست. معمولا از آن دسته از مادربورد هاست که به روی کیس های آماده نصب میکنند زیرا از لحاظ قیمت و قدرت ابعاد بسیار به صرفه و مناسب میباشد.
دارای 4 شکاف توسعه-4شکاف حافظه و 4پورت ساتا ست.از ضعف های این مدل میتوان ابعاد کوچک آن را نام برد که شما را ملزم میسازد که در هنگام نصب قطعات به روی آن از قبل دارای برنامه و طرح قبلی باشید تا بتوانید هرچه بیشتر و مناسب تر از فضای آن بهره ببرید.
مدل مینی ITX
این مدل مناسب برای کامپیوتر های کوچک و قابل حمل است و از قدرت بسیار بالایی برخوردار نیست و معمولا برای ان دسته از سیستم ها که به رفع نیازهای عادی میپردازد به کار میرود.
در گذشته که هنوز قطعات کامپیوتر پیشرفته چندانی نکرده بود مادربورد مینی ITX نیاز به آنبورد داشت اما امروزه با پیشرفت چشمگیر قطعات جانبی و کوچکتر شدن این قطعات نیاز قبلی رفع شده و مجهز به سوکتAM4 است که توان سازگاری با پردازنده های قدرتمند را برای این مدل فراهم ساخته است.
پل شمالی و پل جنوبی یا همان چیپست ها
قطعاتی که به روی مادربورد قرار دارند به وسیله ی دو چیپست که اصطلاحا به آنها پل شمالی و پل جنوبی گفته میشود قادر به ارتباط با یکدیگر میباشند.
چیپست ها را به طور معمول همان شرکت های تولید پردازنده ها میسازند مانند اینتل و AMD اما چیپست مناسب گیمیر ها را انویدیا تولید میسازد که کمی با مدل های گفته شده متفاوت میباشد.
پل شمالی ارتباط بین پردازنده وکارت حافظه و کارت گرافیک ار به عهده دارد و از طرفی در فرآیند اورکلارک نیز نقش ایفا میکند علاوه بر این ها با پل جنوبی نیز ارتباط دارد.
در طراحی های جدید پل شمالی به صورت مجزا وجود ندارد و همین امر باعث افزایش سرعت ارتباط پردازنده و کارت حافظه شده و از سمت دیگر هزینه ی تولید مادربورد را نیز تا حدودی کاهش داده است.
پل شمالی هم مسول آن است که ارتباطات دستگاههای اکسترنال را و سیستم های صوتی و شبکه را به پل شمالی متصل کند.
سوکت پردازنده(CPU)
حتما بخوانید !!! آموزش تعمیر CPU اینتل
این نام به محل قرار گیری پردازنده ها اطلاق میگردد.مدل پیشرفته این سوکت ها از نوعی اهرم برای متصل کردن پردازنده ها به مادربورد بهره میبرد و همین خصیصه باعث ارتباط هرچه بهتر بین پین ها میگردد.
شکاف حافظه یا رم
شاید این مطلب هم برای شما مفید باشد >> خراب بودن رم
نام دیگر این شکاف DIMM میباشد و به نوعی جایگاه رم سیستم است. غالب مادربورد ها دارای رم های دو کاناله اند و رم های سه کاناله نیز وجود دارد که در معماری سرورها دیده میشود.
رم های DDR4 با معماری 4کاناله برای استفاده کاربران خانگی مناسب است.
اگر به یک شکاف رم که روی یک مادربورد است نگاه کنید در میابید که رنگ بعضی ازین شکاف ها باهم یکسان است که این رنگ های همسان مربوط به یک کانال یکسان هستند . سیستم با توجه به کانال ها و شماره های درج شده در کنار آن به ترتیب شروع به شناسایی و خواندن آنها میکند.
یکی از قطعات مهم کامپیوتر که وظیفه حافظه جانبی را برعهده دارد هارد دیسک است برای اینکه بدانید هارد دیسک چیست و چگونه کار می کند بر روی لینک کلیک کنید.
سوکت برق:
نیاز به برق مادربورد از طریق دو عدد سوکت 24 پین و 4 پین(در مواردی 8 پین) مرتفع میگردد.
PCI و PCIe
این دو شکاف توسعه که مدل PCIe آن را PCI اکسپرس مینامند و کار آنها غالبا ایجاد ارتباط سخت افزاری با کامپیوتر است. شکاف PCI قدیمی و کند است و به روی تمامی مادربوردها وجود دارد و قابل مشاهده است اما شکاف PCI اکسپرس از سرعت بالاتری برخوردار است و مدل پرکاربرد آن 16X آن میباشد. علاوه بر این مدل انواع 1X-4X-8X نیز از آن موجود است و در واقع هرچه عدد X آن بالاتر باشد طول آن نیز افزایش پیدا میکند.
تمامی PCI اکسپرس ها نیاز قادر به سازگاری با تمامی اسلات ها هستند اما خب با تفاوت بین آنها عملکرد و سرعت طبیعتا کاهش خواهد داشت.
کانکتورها که در تمامی مادربوردها موجودند دارای مدل های مختلف هستند که در ادامه به توضیح چند نمونه از آن میپردازیم:
Front Panle: به یک سری از پین ها اطلاق مگردد که برای ارتباط بین پنل کیس موجود است مانند دکمه های پاور و ریست و چراغ های هارد و پاور و بازر به کار میرود.
Serial ATA درگاه ساتا: جایگزین بسیار مناسبی برای IDE است و وظیفه آن کنترل درایو هاست.
فقط از یک دستگاه پشتیبانی میکند و با سرعت بالای 16 گیگابایت بر ثانیه سرعت انتقال داده ها در مدل 3.2 خود نشان داد که جایگزن بسیار مناسب و قدرتمند IDE است. و از طرفی دیگر مزیت آن تعویض آسان و راحت ان بدون نیاز به خاموش کردن سیستم کاربر است.
کانکتور USB: وجود ان برای افزایش پورت های USB حیاتی است از مدل جدید آن میتوان به USB3.0 اشاره داشت که از دو ردیف 20پین تشکیل شده است.
کانکتور فن PWM:محل اتصال فن های کیس را ایجاد کرده است و علاوه بر آن توانایی تنظیم سرعت گردش فن را نیز برای کاربر مهیا میسازد.
در پایان چند شرکت سازنده مادربورد با کیفیت که در کشور خودمان نیز فعالیت گسترده دارند را میتوان نام برد و خرید از این برند ها را پیشنهاد داد:ایسوس –گیگابایت-MSI که هر سه محصول کشور تایوان اند.
سخن پایانی
و در آخر ممنونم که تا پایان مطلب “معرفی قطعات کامپیوتر” همراه ما بودید به یاد داشته باشید که رایانه کمک یک شرکت در زمینه حل مشکلات کامپیوتری و موبایلی است، پس اگر در هر بخش با مشکل یا سوال خاصی روبرو شدید ، کافی است با شماره 0217129 تماس گرفته و تا مستقیما با کارشناسان فنی رایانه کمک در ارتباط باشید.
کارشناسان رایانه کمک میتواند شما را در حل مشکلات کامپیوتری و تلفن همراه یاری کنند
چقدر این مطلب مفید بود ؟
یک ستاره پنج ستاره
میانگین رتبه 2 / 5. تعداد امتیازات 2
تا کنون امتیازی ثبت نشده است . (اولین نفر باشید)
تعقیب
[…] از قطعات داخل کیس داشته باشید که ما در مطلبی تحت عنوان معرفی قطعات کامپیوتر این موضوع را توضیح دادیم کخ میتوانید به آن مراجعه […]
[…] آیا با نام و کاربرد همه قطعات درون کامپیوتر آشنا هستید؟ معرفی قطعات کامپیوتر […]
[…] آیا با نام و کاربرد همه قطعات درون کامپیوتر آشنا هستید؟ معرفی قطعات کامپیوتر […]
[…] آیا با نام و کاربرد همه قطعات درون کامپیوتر آشنا هستید؟ معرفی قطعات کامپیوتر […]
[…] آیا با نام و کاربرد همه قطعات درون کامپیوتر آشنا هستید؟ معرفی قطعات کامپیوتر […]
دیدگاه خود را ثبت کنید
تمایل دارید در گفتگوها شرکت کنید؟در گفتگو ها شرکت کنید.