فناوری گوشی های ضد آب
فهرست مطالب
امروزه روز همه گوشی های پرچمدار به فناوری مخصوصی مجهز شده اند که این گوشی ها را در مقابل نفوذ مایعات مقاوم کرده است.
زمانی بردن گوشی های موبایل به استخر و یا کار با گوشی زیر باران برای ما امری غیر ممکن بود اما امروزه سازندگان معروف گوشی های تلفن همراه این کار غیر ممکن را برای ما ممکن کرده اند.
در ابتدا کمپانی سونی و بعد از آن شرکت های اپل و سامسونگ در محصولات خود از فناوری مقاومت در برابر آب استفاده کردند؛ حال سوالی که اینجا پیش می آید این است که این فناوری به چه نحوی کار می کند و چرا این فناوری در حال گسترش روز افزون است.
در این مطلب با گروه فنی رایانه کمک همراه باشید تا شما را با این فناوری استفاده شده در گوشی های هوشمند بیشتر آشنا کند.
فناوری گوشی های مقاوم در برابر آب :
Scott Howard از متخصصین کالبد شکافی دستگاه های الکترونیک در وب سایت ifixit در خصوص این فناوری به بیان توضیح می پردازد و می گوید که تخم مرغی را با پوسته ای کامل و شکسته نشده فرض کنید. هیچ راهی برای اینکه آب را وارد آن کنید وجود ندارد، اما حالا همین تخم مرغ را با یک تخم مرغ پلاستیکی جا به جا کنید تا به دشواری ماجرا پی ببرید.
هاوارد در ادامه می گوید اگر یک تخم مرغ عید پاک داشته باشید که به دو قسمت تقسیم شده باشد، کل بازی عوض می شود و می توانید با کمی فشار مولکول های آب را درون تخم مرغ وارد کنید.
اما از این موضوع که بگذریم، وقتی به این مثال فکر می کنیم، متوجه می شویم که گوشی موبایل مانند تخم مرغ نیست که تنها دارای یک حفره باشد، بلکه چندین حفره بر روی موبایل شما قرار گرفته است، تک تک دکمه ها، پورت ها، روزنه های اسپیکر و میکروفون، جزء ضعیف ترین قسمت های گوشی شما هستند که آب می تواند از بین آن ها به نحوی وارد دستگاه شود. اگرچه نمی توانیم فاصله بین صفحه نمایش و بدنه دستگاه را نیز نادیده بگیریم.
هاوارد توضیح می دهد از آنجایی که تولید کنندگان گوشی های تلفن همراه نمی توانند صفحه نمایش ها را به طور کامل به بدنه بچسبانند، ضد آب ساختن این شکاف عمیق که سراسر گوشی تلفن را گرفته خیلی سخت است، در نتیجه آن ها از تکنولوژی ساده چسب استفاده می کنند. در این گوشی ها مقدار بسیاری چسب به کار گرفته شده است.
در تمامی این گوشی ها ما شاهد استفاده از ماده بسیار چسبناکی که نمایشگر را محکم به بدنه چسبانده هستیم. همچنین تولید کنندگان این گوشی ها از مقدار کمی چسب در قسمت پشتی پورت ها در محلی که یو اس بی ، لایتنینگ یا جک 3.5 میلی متری هدفون به مادربورد وصل می شود، نیز استفاده می کنند.
ولی این را نیز باید به شما بگوییم که به کار بردن چسب در تمامی ناحیه ها پاسخگو نیست. قطعا شما نمی خواهید بعضی از ناحیه های بیرونی گوشی مانند پورت ها، دکمه ها و غیره به وسیله تکه چسبی پوشیده شده باشد. در اینجا واشرهای پلاستیکی O شکل وارد ماجرا می شوند و تمام قسمت را به صورت محکم می پوشانند تا آب از هیچ طریقی نتواند راه نفوذ به گوشی را داشته باشد.
اگر خوب ملاحظه کنید، می توانید در کناره های جک هدفون و پورت شارژ این پلاستیک های محکم را بیابید. همچنین یک واشر هم برای پورت سیم کارت وجود دارد. همچنین سازندگان برای دکمه ها، تکنیک های مختلفی را به کار می برند، مقدار کمی پلاستیک سیلیکونی رابط میان دکمه فیزیکی و قطعه الکتریکی داخلی می شود. این مورد مانند این است که کفشتان را در یک روز بارانی به صورت کامل توسط یک پاکت پلاستیکی بپوشانید تا اصلا کفشتان خیس نشود.
این نکته را هم باید بدانید که تمام قسمت های گوشی تلفن همراه به طور کامل مهر و موم نشده است. روزنه هایی برای اسپیکر و میکروفون در نظر گرفته شده است تا از طریق آن صدا منتقل شود.
جدا از مورد صدا، نیاز است تا فشار داخل و بیرون تلفن همراه با یکدیگر برابر باشند تا موجب بروز مشکلاتی از نظر فشار و باز شدن بعضی از حفره ها نشود.
پرسشی که در اینجا مطرح می شود این است که چگونه آب از این روزنه ها عبور نمی کند. قطعا مولکول های موجود در هوا خیلی کوچکتر از مولکول های به هم پیوسته آب هستند، در نتیجه هنگامی که توری کوچکی که دارای روزنه های خیلی ریز است، طراحی می شود، مولکول های آب زمانی که با آن برخورد می کنند، حالت طبیعی خود را به علت ویژگی کشش سطحی و چسبندگی مولکول هایشان حفظ می کنند.
در پاسخ به این پرسش باید بگوییم که در قسمت میکروفون بعضی از گوشی های دیگر هم مانند Galaxy S7 و iphone 7 ماده ای نفوذپذیر برای هوا و غیرقابل نفوذ در مقابل آب استفاده شده است که این دریچه های هوایی مخصوص از ترکیب شیمیایی خاصی تهیه شده اند و به این آسانی ها اجازه نمی دهند مایعات از آن عبور کند.
تا اینجا تمام چیزها منطقی به نظر می رسد، اما مشکل در واقع اینجا می باشد که هیچ کدام از ترفندها و تکنیک هایی که گوشی شما را به صورت کامل از نفوذ آب، محافظت می کنند، کافی نمی باشد. عبارتی به نام گوشی ضد آب اصلا صحت چندانی ندارد.
Howard، از وب سایت ifixit به ما در مورد اینکه بحث بر سر فشار است، توضیح می دهد که چه مقدار فشار نیاز است تا آب وارد دستگاه شود و منجر به از کار انداختن قطعات الکترونیکی شود، به همین دلیل می باشد که کمپانی های بزرگ و معروف سونی، اپل و سامسونگ به جای استفاده از عبارت “ضد آب” از عبارت “مقاوم در برابر آب” استفاده می کنند.
موضوع بعدی در مورد ناخالصی های آب می باشد که یکی از این ناخالصی ها، نمک است. شرکت سونی هیچ تضمینی درباره دوام آوردن دستگاه شما در همچنین محیطی نمی دهد، در واقع مدتی پیش بود که استرالیایی ها به دلیل دچار مشکل شدن گوشی هایشان بعد از شنا کردن در استخر های خانگی و همچنین زنگ زدن بدنه گوشی های خود از کمپانی ژاپنی سونی شکایت کردند.
دلیل این موضوع بسیار روشن است و آن هم این است که آب استخرهای استرالیا شامل مقداری نمک است و همین مسئله منجر به آسیب دیدن شدید و جدی گوشی های تلفن همراه آنان زیر آب شده بود. همین فرآیند شکایت موجب شد که سونی قوانین خود را عوض کند و بگوید که گوشی های خود را به درون استخرهایی که حاوی نمک هستند، نبرید. گوشی های موبایل سونی تنها در مقابل آب کلردار استخرها مقاوم است.
اما شرکت اپل از این ماجرا درس گرفت و فهرستی بلند از کارهایی که نباید با آیفون 7 و 7 پلاس انجام داد، منتشر کرد. “ضد آب نبودن” علت دیگر می باشد و از کار افتادن گوشی توسط آب شامل گارانتی ها نمی شود.
مجوز IPPX :
اگر تمایل به دانستن اصطلاح “تلفن همراه مجوز IPPX را دریافت کرده است” دارید باید توضیح دهیم یعنی فلان گوشی در برابر نفوذ گرد و غبار و آب چه مقاومتی از خود نشان می دهد. برای گرفتن چنین مجوزی به گوشی هایی که در برابر آب مقاوم هستند، سه معیار در نظر گرفته شده است:
1- مقاومت در برابر جریان آب
2- مقاومت در برابر قطرات آب
3-د مقاومت در عمقی به حدود نیم متر در مدت زمان 30 دقیقه
اما در اینجا شرایطی وجود دارد که تمام این مجوزها در حالت آزمایشگاهی و به طور کاملا کنترل شده به دست آمده است، به این معنا که قرار نیست هر شرایط مختلفی که تجربه می کنید، الزاما با این استانداردها مطابقت داشته باشد.
این را هم باید بدانید که اگر گوشی شما چندین بار بر روی زمین افتاده است و یا یک بار باز شده است، هیچ تضمینی برای اینکه استانداردهای IP هنوز استوار باشند و آب قدرت نفوذ نداشته باشد، وجود ندارد.
اپل بعضی از هشدارها را داده است به عنوان مثال بعضی از موقعیت ها خطرناک هستند؛ به طور مثال شرکت اپل توصیه می کند، بعد از استحمام گوشی خودتان، حداقل آن را به مدت 5 ساعت در محیطی خشک نگه دارید و به هیچ وجه قبل از آن اقدام به شارژ گوشی موبایل خود نکنید.
آب شامل شرایط گارانتی نمی شود :
باید بدانید که هیچ یک از شرکت هایی که در بالا نام آن ها ذکر شد، گوشی تلفن شما را از لحاظ ضد آب بودن گارانتی نمی کنند.
شرکت اپل، سونی و سامسونگ به صراحت اعلام کرده اند که اگر گوشی تلفن هایشان به وسیله آب دچار خرابی و اختلال شود، هیچ ضمانتی برای آن ها وجود ندارد حتی اگر این گوشی ها موفق به اخذ مجوز های لازم در جهت مقاومت برابر آب شده باشند. همچنین در قسمت مخصوصی از همه این گوشی ها، برچسب خاصی قرار گرفته شده است که در حین تماس با آب و خطر ساز شدن تغییر رنگ می دهد و نشان می دهد که آب به ناحیه های غیر مجاز رسیده است.
با وجود این هیچ فردی دوست ندارد، مشتری های خود را از دست بدهد. دو شرکت سونی و سامسونگ، می گویند که تعویض گوشی های مشکل دار در طی یک سال اول، در صورتی که شرایط تعیین شده برای آن تمام نشده باشد، بلامانع می باشد، ولی در هر حالتی به مشتری خود یک گوشی جدید نمی دهند و نیاز به بررسی موضوع دارد.
در پایان امیدواریم این موضوع مورد توجه شما قرار گرفته باشد.
جهت رفع مشکلات رایانه و حل مشکلات تلفن همراه خود کافیست با کارشناسان مجرب رایانه کمک تماس گرفته و به صورت شبانه روزی از خدمات غیر حضوری رایانه کمک بهره مند شوید.
شماره های تماس از سراسر کشور:
9099071540 (تلفن ثابت)
021-7129 ( تلفن ثابت و همراه)
چقدر این مطلب مفید بود ؟
یک ستاره پنج ستاره
میانگین رتبه 0 / 5. تعداد امتیازات 0
تا کنون امتیازی ثبت نشده است . (اولین نفر باشید)