PCI express چیست ؟
فهرست مطالب
از آنجایی که بسیاری از کاربران رایانه کمک علاقه به آشنایی با قطعات سخت افزاری کامپیوتر دارند امروز به یکی از سوالات متداول کاربران یعنی ” PCI express چیست ” خواهیم پرداخت ، حتما به داخل کیس خود نگاه کرده اید در کنار تمام قطعات داخل کیس که شامل پردازنده ، پاور ، کارت گرافیک ، رم و سایر اجزای مادربرد ، بروی مادر برد خود یک جایگاهی به شکل آبی یا مشکی رنگ بر می خورید به آن ها PCI EXPRESS می گویند ، بر روی PCI EXPRESS میتوان رم ، کارت گرافیک ، کارت مودم ، کارت صدا و …. نصب کرد .
در گذشته نچندان دور مشکلاتی از قبیل وجود نویز، ایجاد میدان مغناطیس ،پهنای باند ، سرعت انتقال و فضای کم بر روی مادربرد وجود داشت بزرگترین نگرانی در بین تکنسین های کامپیوتر نحوه ی اتصال دستگاههای جانبی و در نتیجه اتصال قطعات کامپیوتر به یکدیگر میباشد.
امروز و در ادامه ضمن بیان تکنولوژی پی سی آی اکسپرس به بیان تفاوت های پی سی آی اکسپرس و ای جی پی خواهیم پرداخت .
به طور مثال در سال 1992 شرکت اینتل استانداردی به نام PCI معرفی کرد و نیاز بود 32 لاین برای انتقال اطلاعات بر روی مادر برد طراحی شود در نگاه اول این کار ساده به نظر میرسد اما بعد از بررسی ها متوجه این موضوع شدند ، زمانی که از داخل سیم جریان عبور میکند میدان مغناطیسی اطراف اون سیم ایجاد میشود . ارسال همزمان اطلاعات 32 سیم باعث میشد که نویز ها و میدان های مغناطیسی ، اطلاعات را تغییر دهد . این مشکل کار را برای ساخت و طراحی ها PCI EXPRESS دشوار میکرد در ادامه نسل های مختلف PCI EXPRESS را بررسی خواهیم کرد لطفا با ما همراه باشید .
همه چیز درباره ی PCI EXPRESS
مخففPCI ، Periph Component Intercounnect میباشد و تکنولوژی PCI توسط گروه PCI-SIG ایجاد شده است که این مجموعه 800 نفر عضو دارد و اکثر اعضای آن از چهار شرکت ، اینتل ، اچ پی ، دل و آی بی ام هستند ، در PCI EXPRESS فرض کنید دو دستگاه جانبی به هم متصل هستند از دستگاه جانبی 1 دو لاین برای (ارسال و دریافت ) نیاز است و همچنین از دستگاه دوم دو لاین(ارسال و دریافت ) برای هر دستگاه نیاز است . تکنولوژی PCI EXPRESS به مرور زمان ارتقا پیدا کرده است . استاندارد PCI EXPRESS یک باس نیست که نیاز داشته باشد و پهنای باند بیشتری را از مادر برد طلب کند ، بلکه یک کانکشن فوق العاده پرسرعت و عالی است . که میتوانید به آن کارت گرافیک ، کارت صدا ، کارت مودم و … وصل کرد و این کانکشن ها (اسلات ها) بر روی مادر برد وجود دارد .
نسل های ارتباطی در اسلات های PCI Express بسیار مهم است مثلا اگر کارت گرافیک نسخه ی دوم PCI EXPRESSباشد و در اسلات نسخه اول PCI EXPRESS جا بزنید سرعت آن محدود و کم میشود . این اسلات ها دارای دو ولتاژ 3،3 یا 5 ولتی طراحی میشوند و این تکنولوژی ها با دو ولتاژ 3.3 و 5 ولت کار می کنند . که این به خاطر وسعت و تنوع قطعات جانبی کامپیوتر می باشد . در مادر برد های جدید این امکان وجود دارد تا دستگاه های جانبی که با دو ولتاژ کار میکنند را به یک اسلات بروی مادربرد متصل کرد .که به آن کارت Universal گفته میشود .
اسلات ها با اندازه های مختلف در PCI Express
وجود دستگاه هایی متفاوتی در دنیای کامپیوتر باعث شده است که به طور مثال در یک مادربرد و در یک درگاه اش ممکن است اسلات های PCI Express 1 و 2 و 4 و 8 و 16 وجود داشته باشد که اندازه های متفاوتی دارند شما میتوانید قطعاتی را که با اسلات های کمتر کار میکنند همزمان در یک مادربرد متصل کنید .
از سایر خصوصیت اسلات های PCI EXPRESS میتوان به این موضوع اشاره کرد که یک کارت گرافیک را به اسلاتی ها بزرگ تری متصل کنید، به طور مثال کارت گرافیکی که هشت پایه دارد را در مادربردی که 16 پایه برای اتصال کارت های جانبی جا دارد متصل کنید و از آن استفاده کنید .
تفاوت AGP و PCI
استاندارد AGPفقط برای کارت گرافیک ساخته شده است و هیچ دستگاهی دیگری در آن کار نمی کند و به طور وحشتناکی پهنای باند زیاد و غیر طببیعی از مادر برد میگیرد اما در PCI Express این اسلات ها برای همه دستگاه ها جانبی استفاده میشود .در حقیقت میتوان گفت PCI به نوعی یک باس (گذر گاه )مشترک است و از آنجا که PCI یک کانکشن با سرعت بالا است ، مسیر خوب و پرسرعتی را در اختیار سایر قطعات قرار می دهد و در مقایسه با استاندارد AGP از سرعت بالاتری برخوردار است .
نسخه های PCI Express
در سال 2003 نسخه ی اول PCI Express توسط گروه PCI-SIG به بازار ارائه شد . اولین نسخه ی PCI Express فقط 250 مگابیت بر ثانیه سرعت داشت .
در سال 2007 نسخه ی دوم PCI Express به بازار ارائه شد و پهنای باند را تا دو برابر نسبت به نسل اول افزایش داد و با سرعت 500 مگابیت بر ثانیه کار می کند.
درسال 2010 نسخه ی سوم PCI Express ارائه شد و در مقایسه با تکنولوژی های قدیمی تر از سرعت بالاتر برخوردار بود همانطور که بیان شد این کانکشن ها که بر روی مادربرد قرار دارد و دستگاه های جانبی بر روی این جایگاه ها (Slot ها ) قرار میگیرند، پس اگر این کانکشن ها جدیدتر و بروز تر باشد سرعت سیستم شما بسیار افزایش پیدا میکند چرا که سرعت انتقال داده بر روی برد افزایش پیدا خواهد کرد.
این روند ادامه داشت تا PCI Express تا نسل 5 به بازار ارائه شدند و هر نسل نسبت به نسل قبل از سرعت دو برابری برخوردار است در گذشته و توسط تیم گروه فنی رایانه کمک به معرفی قطعات کامپیوتر پرداختیم و علاوه بر تمام قطعات که درهنگام خرید باید به آن دقت بفرمایید باید از ریز مشخصات مادربرد مثلا سال ساخت ، نسل اسلات هایExpress PCI و …. مطلع شوید .
در این مطلب ضمن اشاره به تکنولوژی پی سی اکسپرس به بیان تفاوت های پی سی اکسپرس و ای جی پرداختیم ، در صورتی که در رابطه با کارت گرافیک یا نحوه نصب کارت گرافیک سوالی داشته باشید میتوانید به مطلب نصب سخت افزاری کارت گرافیک مراجعه کنید و یا با کارشناسان رایانه کمک تماس بگیرید.
جهت رفع مشکلات رایانه و حل مشکلات تلفن همراه خود کافیست با کارشناسان مجرب رایانه کمک تماس گرفته و به صورت شبانه روزی از خدمات غیر حضوری رایانه کمک بهره مند شوید.
شماره های تماس از سراسر کشور:
9099071540 (تلفن ثابت)
021-7129 ( تلفن ثابت و همراه)
چقدر این مطلب مفید بود ؟
یک ستاره پنج ستاره
میانگین رتبه 3 / 5. تعداد امتیازات 2
تا کنون امتیازی ثبت نشده است . (اولین نفر باشید)