راهنمای خرید مادربرد
فهرست مطالب
در ابتدا اگر قصدتان پیدا کردن مدل مادربرد کامپیوتر می باشد به قسمت آخر مطلب مراجعه نمایید و فیلم آموزش مستقیم پیدا کردن مدل مادربرد را مشاهده نمایید.
بسیاری از افراد جامعه شناخت دقیقی از مادربرد ندارند و فکر میکنند هر چه CPU و RAM قویتر باشد حتما آن سیستم بهتر است اما یک مادربرد ، اصلی ترین قطعه در کامپیوتر است ، این برد اصلی لپتاپ یا کامپیوتر برق آن از پاور تامین میشود و با تمام قطعات ارتباط دارد ، قطعات همیشه باکابل های مخصوص به آن متصل میشوند همچنین RAM یا CPU که به قلب کامپیوتر معروف است برروی مادربرد نصب میشوند گاهی هم هارد ها به طور مستقیم بر روی مادربرد قرار می گیرند البته هارد باید ssdو داخلی باشد در صورت تمایل مطلب دلایل ارتقای هارد hdd به ssd را مطالعه کنید.
چگونه یک مادربرد با ویژگیهای خوب بخرم ؟
تفاوت مادربردها در چیست ؟
زمانی میتوانیم یک مادربرد پرقدرتی بخریم که قبل از آن اجزای مادربرد و انواع مادربرد را بشناسیم ، با رایانه کمک همراه باشید تا بعد از شناخت مادربرد ،رازهای خرید مادربرد را بررسی کنیم.
مادربرد چیست؟
مطلب مادربرد چیست در شناخت مادربرد به شما کمک می کند. بیشتر از بیست سال است مادربرد های مختلف ساخته و تولید میشوند که هر مادربرد یک مدل رم (از انواع رم های sd,ddr1,ddr2,ddr3و….) میخورد ، از پردازنده ها فقط با یک مدل سوکت جهت نصب در آن استفاده میشود اگر از هارد دیسک استفاده میشود باید portآن با مادربرد سازگار باشد همچنین در زمان خرید کارت گرافیک توان و ویژگی های مادربرد را باید در نظر داشت و این نکات راهنمای خرید مادربرد هستند ، اجازه بدهید برای روشن تر شدن مساله مثالی بزنیم تصویر زیر را به دقت نگاه کنید.
در تصویر مشخص شده چند جایگاه رم در مادر برد قرار دارد و از چه نوع مدلی (DDR3)پشتیبانی میکند، CPU با سوکت 1150 در این مادربرد نصب میشود تعداد پورتهای ساتا مشخص است و تمام خروجیهای مادربرد usb ها ، جک های صدا و نوع خروجی تصویر مشخص است که این ویژگی ها در هر مادربرد متفاوت است. مادربردهای دو یاچند کاناله با کانالهای ارتباطی بیشتر به سرعت سیسستم شما بسیار کمک می کند در انتخاب یا خرید مادر برد چند کاناله باز هم cpu و ram ها نیز باید چند کانله باشند.
مادربرد ها از نظر اندازه و سایز به سه دسته ی standard-ATX و Micro-ATX ، Mini-ATX تقسیم می شوند که هرکدام در کیسی مخصوص خود قرار گرفته و قطعات مخصوص به خود را دارند به طورمثال Mini-ATX در کیس های کوچک استفاده می شود ، این کیس ها به قدری کوچک هستند که در پشت یا زیر مانیتور میتوان آن ها را قرار داد اما به دلیل گستردگی تولید و استفاده ی بیشتر از standard-ATX این نوع از مادربردها در جهان بیشتر استفاده میشوند و از قیمت مناسب تری نیز برخوردار هستند ، دقت کنید تمام دسته های standard-ATX ، Micro-ATX ، Mini-ATX و به طور کلی تمام مادربرد ها حساس هستند پس تا حد امکان از خرید مادربردهای دست دوم دوری کنید .
نکته: بعضی ها سیستم ها مناسب بازی و اصطلاحا سیستم گیمینگ خریداری می کنند در این سیستم ها از رم های خاص ، پردازنده ی پرقدرت ، کارتهای گرافیک مخصوص و مادربرد های گیمینگ استفاده می شود . برخی ها هدفشان راه اندازی سرور است پس باید از مادربردهای دارای چند پردازنده و هاردهای پرقدرت استفاده کنند و گرافیک زیادی نیاز ندارند ، اما اکثر کاربران از مادربرد های معمولی استفاده می کنند پس در هنگام خرید هدف از خرید سیستم را در نظر داشته باشیم.
ویژگی های یک مادربرد
در هنگام خرید مادربرد باید مشخصات فیزیکی ابعاد و فرم فکتور که در بالا اشاره شد(ATX و Micro-ATX و Mini-ATX) را در نظر داشته باشید و سپس مشخصات پردازنده و چیپ ست آن را کنترل کنید، مشخصاتی مانند:
- تعداد سوکت پردازنده
- نوع سوکت پردازنده
- چیپ ست
- برد تغذیه
- پردازنده های پشتیبانی شده
- پشتیبانی از RAID
سپس نوبت به کنترل اطلاعات مادربرد در بخش رم می شود که مهمترین این اطلاعات را در زیر مشاهده می کنید.
- تعداد اسلات حافظه
- پیکربندی حافظه
- حداکثر حافظه پشتیبانی شده
- پروفایل حافظه XMP
- پروفایل حافظه AMP
- استانداردهای حافظه
با این اطلاعات میتوانید رم مورد نیازخود را انتخاب کنید البته از شش مورد بالا سه مورد آخر زیاد اهمیتی در زمان خرید انواع مادربرد ندارند و در اینجا جهت آشنایی شما عزیزان بیان شد.
اکنون باید ویژگی های مربوط به کارت گرافیک را در مادربرد خود بررسی کنید ، دقت کنید خرید کارت گرافیک پرقدرت ارزشی ندارد اگر مادربرد شما خصوصیات کارت گرافیک انتخابی شما را پشتیبانی نکند.
- اسلات PCI Express x16
- تعداد مسیرهای PCI Express
- پشتیبانی از SLI
- پشتیبانی از Crossfire
اتصالات داخلی مادربرد را چک کنید این بخش مربوط به هارد ها و سایر دستگاه ها یا اتصلات داخلی در سیستم شما است و بر اساس مشخصاتی که مادربرد شما دارد می توانید قطعات جانبی مثل کارت صدا ، کارت شبکه ، هارد و ….را انتخاب کنید تا با مادربرد سازگار باشند. از مهمترین این کانکتورها به موارد زیر میتوان اشاره کرد.
- کانکتور SATA 3.0
- کانکتور SATA 2.0
- کانکتور eSATA
- کانکتور mSATA
- کانکتور SATA Express
- کانکتور M.2
- نوع اسلات M.2
- اسلات PCI Express x1
- اسلات PCI Express x4
- اسلات PCI
- هدر USB 3.1
- هدر USB 3.0
- هدر USB 2.0
- کانکتورهای برق
پنل پشتی مادربرد را کنترل کنید و ببینید کدامیک از موارد زیر را دارد. به طور مثال usb3.1 بهتراست از usb های قدیمی تر و یا خروجی تصویر HDMI جدیدتر است از VGA یا Display port اما باید دقت کنید مانیتور شما کدام خروجی تصویر را پشتیبانی می کند.
- پورت DVI
- پورت HDMI
- پورت DisplayPort
- پورت PS/2
- پورت USB 3.1
- پورت USB 3.0
- پورت USB 2.0
- پورت USB Type-C
- پورت VGA
- پورت LAN
- کارت شبکه LAN
- کارت شبکه WLAN
- بلوتوث
- کارت صدا
- کانالهای صوتی
- جک 3.5 میلیمتری
- خروجی صدای S/PDIF
- ورودی صدای S/PDIF
البته مشخصات دیگری هم در مادربرد ها ممکن است وجود داشته باشد که در میان آن ها نوع بایوس اهمیت بیشتری دارد.
- کلید پاور روی مادربرد
- کلید ریست روی مادربرد
- نوع بایوس
- پنل اورکلاک
- سون سگمنت Debugging
سوکت پردازنده
انتخاب مادربرد سخت ترین انتخاب در خرید یک کامپیوتر است با انتخاب مادربرد تعیین خواهید کرد از چه نسلcpu با چه نوع سوکتی جهت نصب استفاده می کنید از Cpu های AMD و سری Rayzen یا Cpu های پرقدرت intel و cori یا سری Pentium کدام را انتخاب کردید چون مادربرد باید با پردازنده سازگار باشد،
CPU ها از محلی بر روی مادربرد نصب میشوند که اصطلاحا به آن سوکت میگویند هرنسل یا هر مارک از CPU سوکتی مخصوص به خود را دارند این سوکت ها با اسم هایی مثل AMD G34، 1150 ، 755 معرفی می شوند و چون هر مادربرد فقط با یک نوع سوکت به CPU وصل می شود بسیار اهمیت دارد پردازنده ی خریداری شده به مادربرد بخورد تا بر روی آن نصب شود پس همیشه نوع سوکتی که مادربرد پشتیبانی می کند را در نظر داشته باشید و بر اساس آن باید CPU خود را انتخاب کنید در صورت تمایل مطلب راهنمای خرید cpu را مطالعه کنید.
خرید مادربرد
همانطور که در بالا بیان شد میتوانید یک مادربرد معمولی یا یک مادربرد پرقدرت گیمینگ خریداری کنید شما با انتخاب مادربرد محدوده ی قدرت سیستم خود را تعیین می کنید و در هنگام ورود به بازار با ده ها مارک مختلف که هر کدام کیفیت یا ویژگی های خود را دارند روبه رو می شوید دو مارک Asus ، MSI و با کمی فاصله بعد از آن ها مادربرد های Gigabytes از بهترین و موفق ترین مادربرد های موجود در بازار کامپیوتر هستند اکنون شما باتوجه به ویژگی های یک مادربرد در هنگام خرید که در بالا اشاره شد می توانید یک مادربرد خوب یا پر قدرت را انتخاب کنید. لازم به ذکر است برای اینکه قدرت یک سیستم را شناسایی کنید باید مدل مادربرد را پیدا کنید برای انجام اینکار بهتر است فیلم زیر را مشاهده نمایید.
پیدا کردن مدل مادربرد کامپیوتر
کلام آخر
تا به اینجا در این مطلب با ویژگی های یک مادربرد که در زمان خرید به آن ها نیاز است آشنا شدید قطعا الان نگران هستید چون خرید یک مادربرد مشخصه های زیادی دارد و تصور کنید یک مشاوره ای مناسب از یک مشاور با دانش تا چه حد می تواند به شما در خرید یک کامپیوتر کمک کند ، مشاوره ی خرید سیستم در شرکت رایانه کمک یکی از فعالیت های این شرکت می باشد و شما می توانید به صورت کاملا رایگان ، در سایت رایانه کمک با کارشناسان کامپیوتر مشورت کنید ، تا بهترین سیستم ممکن را انتخاب کنید.
راهنمای خرید مادربرد را بیان کردیم در صورت تمایل مطلب کارت گرافیک چیست را مطالعه کنید.
نظرات و پیشنهادات خود را می توانید بصورت کامنت در صفحه رسمی اینستاگرام رایانه کمک قرار دهید.
جهت رفع مشکلات رایانه و حل مشکلات تلفن همراه خود کافیست با کارشناسان مجرب رایانه کمک تماس گرفته و به صورت شبانه روزی از خدمات غیر حضوری رایانه کمک بهره مند شوید.
شماره های تماس از سراسر کشور:
9099071540 (تلفن ثابت)
021-7129 ( تلفن ثابت و همراه)
چقدر این مطلب مفید بود ؟
یک ستاره پنج ستاره
میانگین رتبه 3 / 5. تعداد امتیازات 1
تا کنون امتیازی ثبت نشده است . (اولین نفر باشید)